Hallo!

Ik ben Orietta en ik ben er voor mensen met type 1 diabetes.

In 2013 ben ik getrouwd met Mark, de liefde van mijn leven waar ik al sinds 2004 mee samen ben. Sinds februari 2020 hebben we een prachtige zoon, Bram. De zwangerschap met t1d was niet makkelijk, maar Bram was het dubbel en dwars waard. Ons gezin telt ook nog twee katten: Sirius (2007) en Vlammetje (2011). In mijn vrije tijd zing ik in een vocaal ensemble en lees ik graag een goed boek. Ik ben dol op koffie. Gewone filterkoffie, zwart. Al wil ik een fancy smaakje soms ook wel eens proberen. Met diabetes moet je niet spotten, maar ik lach me rot om de diabetesmemes die op social media rondgaan.

Ik leef al sinds 2002 met type 1 diabetes (t1d), en dat heeft een impact op alle aspecten van mijn leven. Natuurlijk op mijn gezondheid, maar ook op mijn mentale welzijn, mijn huwelijk, mijn zwangerschap, mijn moederschap, mijn studententijd met mijn studies klassieke zang, gedrag & maatschappij en psychologie, mijn hobby’s, mijn vriendschappen, en mijn werk. Daarover vertel ik via mijn blogs en mijn instagramaccount.

Ik vertel mijn verhaal, en daarmee raak ik mensen. Als je zelf t1d hebt, kun je je in mijn verhalen herkennen. Ik steek je een hart onder de riem en misschien steek je er ook wat van op! Als je de vader, moeder, partner, vriend of familielid van iemand met t1d bent, helpen mijn verhalen je inzicht te geven in hoe het voelt om diabetes te hebben. Als je in de zorg werkt, help ik je om je beter in te kunnen leven in je patiënten. En als je er zelf niets mee hebt: na het horen van mijn verhaal, heb je wat geleerd.

Tijdens mijn eindexamenjaar kreeg ik de diagnose t1d. Ik wist niet wat me overkwam, en dat gevoel heb ik nog jarenlang gehad. Ik had weinig kennis van diabetes en ik had er al helemaal geen controle over. Ontelbare keren werd ik badend in het zweet wakker van een hypo die uren zou blijven duren. En nog vaker keek ik er niet van op als mijn bloedsuiker boven de 20 zat. Het putte mij uit, en ik geloofde dat dat er gewoon bij hoorde.

Gelukkig is het niet zo gebleven. Ik heb hulp gezocht, veel geleerd, hard gewerkt en geluk gehad. Bovendien heb ik nu de juiste hulpmiddelen. Met name mijn CGM is voor mij onmisbaar geworden. Ik vind dat je zelf moet kunnen kiezen voor de hulpmiddelen die het beste bij je passen, en met Sensorvergoeding zet ik mij daar keihard voor in.

Maar dat het nu goed gaat, betekent niet dat diabetes geen uitdaging meer is. Het blijft een dagelijkse struggle. Op mijn Instagram neem ik je mee in mijn dagelijks leven met diabetes. Alles wat ik doe of laat heeft invloed op mijn bloedsuikers. En zelfs met de meest cutting edge technologie kost het veel tijd en energie om je eigen alvleesklier te spelen.

Omdat ik veel heb meegemaakt met mijn diabetes, omdat ik er heel veel over heb geleerd, omdat ik ontzettend veel heb bereikt met Sensorvergoeding, omdat ik psychologie heb gestudeerd, omdat ik goed kan schrijven, spreken en motiveren, en omdat ik energie krijg van mensen met diabetes de goede kant op helpen, ben ik erg open over mijn leven met diabetes.

Wil je met me praten over het schrijven van diabetesteksten, het geven van een lezing, een Instagram takeover, of heb je een ander leuk idee? Stuur me dan even een mail op info@oriettakoster.nl!