Sinds begin 2019 zet ik me samen met Loes Heijmans in voor Sensorvergoeding. Onze missie is:

“Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie.
Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.”


En we zijn al zo ver gekomen!

Sinds december 2019 wordt FGM vergoed, wat betekent dat iedereen met diabetes die minstens viermaal daags insuline gebruikt de Freestyle Libre mag gebruiken. Vanaf januari 2021 zal alle sensortechnologie aangemerkt worden als hulpmiddel, in plaats van medisch-specialistische zorg. Dit betekent dat je, als je in aanmerking komt voor een CGM, niet meer afhankelijk bent van het budget van jouw ziekenhuis.

Deze twee mijlpalen zouden zonder onze inzet nog lang niet gehaald zijn, dus ik ben hier ontzettend trots op!

Ondertussen blijven we actievoeren voor vergoeding van álle sensortechnologie. Dit doen we op verschillende manieren. We hebben contact met Tweede-Kamerleden die zorg in hun portefeuille hebben. Deze Kamerleden hebben ons al vaker gesteund met Kamervragen en moties, en staan achter onze missie. De hele Tweede Kamer vindt bijvoorbeeld dat er zo snel mogelijk gekeken moet worden naar CGM-vergoeding zoals die in andere landen bestaat. Ook hebben we contact met veel diabetesorganisaties, artsen en internisten die achter ons doel staan. We leggen via verschillende kanalen druk op de Rondetafel Diabeteszorg, die onderzoekt of CGM vergoed moet worden.

Wanneer het nodig is, zoeken we de media op. Zo was ik live op tv in Kassa, werd ik twee keer gevolgd door Hart van Nederland, was ik live op de radio bij EenVandaag, en gaf ik interviews aan Radar, RTLNieuws en lokale kranten.

Het belangrijkste is onze achterban. Ik beheer de website en de Facebookpagina van Sensorvergoeding. Ik doe mijn best om zo open en eerlijk mogelijk te delen wat wij weten en doen. Onze volgers waarderen dit, en helpen ons wanneer we dit nodig hebben. Zo is Sensorvergoeding gegroeid van twee vrouwen met diabetes en een idee, naar een beweging die niet stopt tot ons doel is bereikt!

Wil je ook op de hoogte blijven van onze acties? Volg dan onze Facebookpagina, of volg mij op Instagram!